HELP! Mijn kat krabt aan de meubels

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 12:58

Krabben aan de meubels

Krabben is voor een kat een natuurlijk gedrag en kan dus ook nooit afgeleerd worden. Als je meer weet over de redenen waarom een kat dit gedrag vertoont,
kun je daarop inspelen.
Zo kun je ervoor zorgen dat er meer of andere krabmogelijkheden in huis komen om je interieur te ontzien.

Waarom krabt een kat aan meubels?

Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee.

 

  • Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn.
  • Krabben laat zichtbare merktekens achter voor u, andere dieren in of buitenshuis.
  • Krabben helpt de kat bij het rekken en strekken van de spieren.
  • Het kan een uitlaatklep zijn voor spanningen of frustratie.
  • Als er ruzie is tussen katten in huis, of de kat is bang voor andere katten buiten, kan er ineens in huis hevig gekrabd worden.
  • Maar ook katten die alleen wonen, laten hun krabsporen achter. De eigen geur in haar eigen territorium maakt dat de kat zich veilig en zeker voelt.

 

Kortom: er zijn heel veel redenen waarom een kat krabt, maar een ding is zeker: ze doet het niet om je dwars te zitten! Straffen is dus ook absoluut niet de goede manier om hier mee om te gaan, we moeten op zoek naar andere mogelijkheden zodat de kat haar natuurlijke gedrag kan uitleven.

De juiste krabpalen en -planken

Een krabpaal of -plank is een absolute must in elk kattenhuishouden als je niet wilt dat je meubels gebruikt worden. Maar welke krabpaal is nou geschikt en waar moet deze precies staan? Zorg ervoor dat de plank of paal stabiel is! Sommige katten gaan eraan hangen, check daarom dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Of dat de kat de krabplank optilt als zij eraan krabt.
Daarnaast zijn er nog een aantal criteria waaraan een paal moet voldoen:

De plaats van de krabpaal:
- Deze moet dusdanig geplaatst zijn dat de kat er makkelijk bij kan, dus niet aan de achterkant van de achterste tafelpoot of verstopt in een hoekje omdat hij zo lelijk is.
- In de buurt van de slaapplaats van de kat, zodat zij zich kan uitrekken als zij wakker wordt
- In de buurt van een deur (om aan de markeerbehoefte te voldoen).
- heb je meerdere katten, zorg dan voor meerdere krabmogelijkheden.

Wat voor krabpaal:
- sommige katten krabben horizontaal, andere liever verticaal. Kijk waar je kat nu krabt en pas de paal of plank daarop aan.
- de hoogte van de krabpaal of -plank. Een kat wil zich lekker lang kunnen maken, dus een klein laag paaltje is niet geschikt.

Wat voor bekleding:
- Zachte vloerbedekking is niet handig, want dat lijkt te veel op je meubels en biedt bovendien weinig houvast voor kattennagels.
- Sisal touw voldoet prima
- Krabt je kat graag aan het behang? Dan zal zij liever een kartonnen krabplank/paal willen.

Er zijn momenteel veel leuke en verschillende krabproducten op de markt, van scratch lounges tot allerlei grappige ‘meubels’, die er ook in onze ogen leuk uitzien. Kijk eens rond op internet. Het zal nu echt niet meer zoveel moeite kosten om iets geschikts voor de kat te vinden dat ook in jouw interieur past.

Hoe leer ik de kat om de krabpaal te gebruiken?

In elk geval niet door de kat naar de krabpaal te brengen en haar pootjes tegen de stof aan te houden. Waarschijnlijk vindt ze dat alleen maar heel vervelend en begrijpt ze er niets van.
(Voor sommige katten kan dit ook erg stressvol zijn en zal zij daardoor juist een afkeer naar de paal krijgen)
Maak de krabpaal aantrekkelijk door er wat kattenkruid- of valeriaanspray op te spuiten. Je kunt ook proberen om de paal in het spel te betrekken en de kat er zo heen te lokken.
Hoe leuker de krabpaal (zie ook hierboven), des te groter de kans dat de kat hem gaat gebruiken.

Niet meer aan de meubels krabben

Veel katten krabben aan meubels die voorzien zijn van een geweven stof. Met de informatie die hierboven gegeven is, snap je nu natuurlijk wel waarom een kat deze stof graag krabt.
Het is daarom erg lastig om een kat af te leren dat deze niet meer aan de stof mag krabben als zij dit altijd al heeft mogen doen. Wel zijn er een aantal tips die ik wil meegeven die ervoor kunnen zorgen dat het gedrag afneemt of misschien zelfs wel stopt.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je voldoende alternatieven voor je kat hebt: meerdere aantrekkelijke krabplaatsen dus – zie de tips hierboven.
Vervolgens ga je de meubels (of waar je kat ongewenst aan krabt) onaantrekkelijk maken. Je hangt bijvoorbeeld tijdelijk een laken over de stoel of bank (wel aan de onderkant weer vastmaakt zodat de kat er niet onder kan kruipen). Hoe gladder de stof, hoe onaantrekkelijker voor de kat.
Tegelijkertijd zet je een krabpaal daar waar ze krabt en beloon je haar als ze naar de krabpaal loopt. Beloon haar vervolgens weer uitbundig als ze de paal gebruikt heeft. Als ze eenmaal gewend is aan het gebruik van de krabpaal, ga deze dan heel langzaam verplaatsen naar een handiger plaats in de kamer. Pas daarna verwijder je het laken!

Je kunt ook op andere manieren de meubels onaantrekkelijk maken, bijvoorbeeld:
- een stuk stevig plastic (of een placemat) op de krabplek te bevestigen
- dubbelzijdig tape plakken op de plaats waar zij krabt. (Gebruik hiervoor bijv. Sticky Paws tape of doorzichtig plakplastic)
- vouw een glad laken om je meubels en maak dit aan de onderkant goed vast, zodat de kat er niet onder kan. De kat heeft nu geen grip meer op de gladde stof.
- Aluminiumfolie wordt vaak aangeraden, maar sommige katten vinden het meestal heerlijk om mee te spelen. Het werkt dus niet altijd even goed.
- als alle bovenstaande tips niet werken zou er eventueel gekozen kunnen worden om een krabplank voor aan de bank aan te schaffen.
 Deze krabplank zal het probleem niet oplossen aangezien de kat nog steeds kan krabben op de plek waar zij dit graag wilde doen. Het zal er alleen voor zorgen dat de bank heel blijft.
Let er wel op dat de kat dan niet de mogelijkheid krijgt om op een andere plek op de bank te gaan krabben d.m.v. bovenstaande tips.

Plantenspuit en andere straffen

Tja, die plantenspuit… Het werkt vrijwel nooit, omdat de kat precies weet dat die plantenspuit alleen maar in werking treedt als je thuis bent. Roepen of schreeuwen is om dezelfde redenen niet aan te raden.
Zodra je niet thuis bent zal de kat er extra gebruik van maken om nog eens goed te krabben zolang het kan.
Nogmaals: krabben is essentieel voor een kat en je kunt het haar niet afleren. Je kunt haar wel aanleren om het op een voor jouw prettiger plek te doen.

Vaak accepteren de eigenaren dat een bepaald meubelstuk helemaal vernield wordt onder het motto ‘als ik straks een nieuwe bank heb, leer ik het haar wel af’. FOUT! Je kunt een dier niet afleren wat je al jaren hebt toegestaan! Een kat begrijpt echt niet waarom ze niet meer mag krabben aan die mooie nieuwe verse bank nadat ze zich ruim tien jaar heeft uitgeleefd op de oude.

Voorkomen is beter dan genezen

Met andere woorden: leer je kitten meteen wat een krabpaal is. Zorg dat je er meerdere in huis hebt als je een kitten neemt. Denk aan de tips hierboven over de plaats en de uitvoering van de krabpaal.

Straf het kleintje niet als ze aan de meubels krabt, maar pak het rustig op en leid haar al spelend naar de juiste plek. Beloon het diertje als ze op de juiste plek krabt.
Zie je dat het naar de meubels of het behang toe loopt, leid het kitten af met een speeltje en lok haar weer naar de juiste plek.

De kat krabt ineens aan de meubels terwijl deze dit voorheen nooit deed

Krabt je kat ineens aan de meubels terwijl deze dit voorheen nooit deed?
Dan zijn er mogelijk dingen veranderd waardoor de kat dit doet. Denk bijvoorbeeld aan stress of pijn.

Stress kan komen door meerdere dingen zoals:
- Verhuizing
- Verbouwing
- Nieuwe kat in de buurt
- Nieuwe kat in huis
- Gezinsuitbreiding
- Stressvolle periode in huis
- Veranderingen in de uren die je wel of niet thuis bent.
- Andere meubels in huis
Als je denkt dat stress een rol speelt raad ik aan om Feliway en/of Zylkene aan de kat te geven.

 

Pijn:
Katten die pijn hebben kunnen bepaalde bewegingen niet meer goed maken waardoor er gekozen kan worden voor een andere krabplek die voor de kat wel haalbaar is qua beweging.
Als je kat voorheen nooit aan de meubels gekrabd heeft en stress geen rol speelt dan raad ik aan om je kat goed na te laten kijken door de dierenarts.
D.m.v. röntgenfoto’s kan er gekeken worden of er een afwijking te zien is aan het skelet van de kat. Mochten hier geen afwijkingen te zien zijn is het raadzaam om een urine en/of bloedonderzoek te laten doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.