Een kat met artrose

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 16:27

Heeft jouw kat artrose? Dan kan het een uitdaging lijken om daar mee om te gaan.
Net als bij mensen zullen er dingen in het dagelijkse leven en in de omgeving aangepast moeten worden
om het voor de kat zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Tip 1: Pijnstilling!

Ja, ook als je denkt dat het allemaal wel meevalt. Artrose doet echt heel erg zeer. De reden dat je kat meer slaapt of minder beweegt is niet omdat ‘ie lui of ‘gewoon oud’ is; hij vermijdt de pijn!
Met stip op 1. Gelieve niet zelf te dokteren, maar je dierenarts te contacteren hiervoor.


Tip 2: speciale voeding

Er bestaan speciale voedingen met glucosamine, chondroïtine en omega3 vetzuren die een duidelijke verbetering van de klachten kunnen geven. Vaak zelfs zodanig dat de pijnstilling sterk verminderd kan worden. Voedingen waar inmiddels deze ervaring mee is opgedaan zijn:
Hill’s J/D en Royal Canin Mobility.

 

Tip 3: Let op gewicht

Wist je dat de gewrichten met meer kilo’s veel zwaarder belast worden? Wanneer je kat te zwaar is wordt het tijd om daar wat aan te gaan doen! Weet je niet hoe? Raadpleeg je dierenarts hierover!

 

Tip 4: Inrichting aanpassen

Als je kat niet zo gemakkelijk meer overal bij kan of nogal eens mis springt, dan wordt het tijd om een klein handje te helpen. Daarbij kun je denken aan verschillende opstapjes bij de vensterbank, je bed, bank, aanrecht of waar je kat ook maar op zou willen zitten of liggen. Dat hoeven geen dure projecten te zijn, de enige voorwaarde is dat het bouwwerk stabiel is.

Deze dozen zijn te koop bij de Ikea voor enkele euro’s. Ze zijn van lekker ruw materiaal zodat je kat er goed veel grip op heeft. Om dit bouwwerk goed stabiel te maken moet je beide dozen vullen met zware materialen: de onderste zit helemaal vol met tijdschriften, de bovenste is gevuld met grind.

Tip 5: Fijne ligplekjes

Check ook de favoriete ligplekjes van je kat. Zijn ze zacht en warm genoeg? Niemand ligt graag met een pijnlijk gewricht op een harde koude ondergrond, ook je kat niet. Daarnaast zorgt warmte voor minder pijnlijke gewrichten. Er zijn speciale warmtekussentjes in de handel, maar gewoon een oud hoofdkussen of een hele goedkope van de Ikea kan al prima zijn. Zeker als je die op een zonnig plekje achter het raam of boven een verwarming plaatst.

 

Tip 6: Eten en drinken

De bakjes op een kleine verhoging (max 10 cm) plaatsen voorkomt dat je kat de pootjes, rug en nek te veel moet belasten voor een hapje. Het is belangrijk dat voeding en water op een plek staan waar je kat gemakkelijk bij kan. Niet te ver weg en niet op een plek waar je kat capriolen voor moet uit halen om er te komen (denk aan moeten springen op het aanrecht..).

 

Tip 7: De kattenbak

Soms kan het in- en uitstappen in een kattenbak moeilijker gaan. Dan kan het zijn dat je kat er voor kiest om zijn behoefte dan maar naast de bak te doen. In dat geval zou je eens kunnen kijken naar een grote kattenbak met een lage instap en zonder klep. Daarnaast adviseer ik om de kattenbak te voorzien van fijn klontervormend grit. Met deze bodembedekking heeft je kat de meeste grip in de kattenbak. 

 

Tip 8: De krabpaal

Hoe graag gebruikt je kat deze nog? Het kan zijn dat het rechtop staan tegen een paal niet meer zo prettig voelt. Probeer dan eens een horizontaal krabplankje om toch in de krabbehoefte van je kat te voorzien.

Tip 9: Uiterlijke verzorging

Help je kat met vacht- en nagelverzorging als dat zelf niet meer lukt. Vindt je kat kammen niet zo fijn? Misschien kun je wat overtollig haar verwijderen met een zachtere borstel of een vochtige washand. Knip de nageltjes als ze te lang worden. Mocht het je niet zelf lukken raadpleeg dan een deskundige kattentrimmer.

 

Tip 10: Beweging!

Het is een goed idee om de spieren in een zo goed mogelijke conditie te houden. Spelen is daarvoor hét advies. Liefst niet te wild (vermijd hoog springen en acute draaibewegingen) en houd de oefenmomentjes kort. Liever vaak een minuutje of 2-3 dan in één keer een half uur achter elkaar.

 

Tip 11: Fysiotherapie

Er bestaat zoiets als fysiotherapie voor dieren. Dat is voor sommige katten een fantastisch idee, al zullen zeker niet alle katten een polonaise aan hun lijfje kunnen waarderen. Kijk dus goed of het bij je kat past.

 

Tip 12: Stress beperken

Niet per se een hulp bij artrose, maar wel vriendelijk. Omdat je kat door de pijn en stijfheid niet zo goed meer in staat is om zich te verdedigen tegen (al dan niet ingebeelde) vijanden of indringers is het vriendelijk om je kat de mogelijkheid te geven zich te verstoppen. Hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn, een doos op zijn kant is een prima plekje om in te schuilen!

 

Tot slot

Zoals je ziet is er behoorlijk wat dat jij kunt doen om het je kat comfortabeler te maken zonder dat het allemaal vreselijk veel geld hoeft te kosten. Een rondje door de woonwinkel van onze Zweedse vrienden is daarvoor een prima idee, maar ook de kringloopwinkel heeft genoeg spulletjes staan die je kunt gebruiken. Heel veel succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie DOlivo
2 jaar geleden

Dank voor het fijne gesprek gisteren en deze blog als tip.